Mi a különbség a szivattyúk között?

Szivattyú és szivattyú között is van különbség, ezért nagyon figyelni kell arra, hogy milyen célra melyik eszközt választjuk. Ebben a cikkben azt nézzük meg, hogy miben tér el egymástól a szennyvízszivattyú és a búvárszivattyú.

Mit kell tudni a szennyvízszivattyúról?

A szennyvízszivattyúk pontosan arra a feladatra alkalmasak, amit a nevük is sugall, a háztartási szennyvíz továbbítására. Ezek a berendezések viszonylag rövid idő alatt képesek nagy mennyiségű folyadékot szivattyúzni, igaz, nem túl nagy magasságba.

A 30 mm-nél nagyobb lebegő szennyeződéseket továbbítani nem képes gépet hivatalosan szennyezettvíz szivattyúnak nevezik, az ennél nagyobb szennyeződésekkel is elbíró eszköz a szennyvízszivattyú.

Ezek az eszközök készülhetnek Vortex járókerékkel vagy csatornás járókerekes kivitelben is. A Vortex járókerekes gépek a legtöbb esetben nem tudnak eldugulni, emelési magasságuk nem több 10-15 méternél. Ezzel szemben a csatornás járókerekes szivattyúk el tudnak bánni akár olyan szennyvízzel is, melyben 10 cm-es szennyeződések is találhatók.

Mire valók a búvárszivattyú?

A búvárszivattyú egy búvármotoros test, mely köpenycső felszerelése nélkül használható a fúrt kutakban. Mivel a rá szerelt hidrofejen halad csak át a víz, ezért a motor hűtését a fejen áthaladó víz végzi el.

Az egyedi hűtés miatt fontos, hogy a víz folyamatosan megfelelő sebességgel haladjon át a hidrofejen, mely nem biztosítható az ásott kutakban. Ilyen esetekben fel kell szerelni a köpenycsövet, hogy a hűtés teljes mértékben el tudja szállítani a motorban termelődő hőt.

A búvárszivattyú egyáltalán nem alkalmas olyan víz szivattyúzására, mely nem tiszta. Ezért semmilyen esetben sem használható fel szennyvízszivattyúként, még ha a hétköznapokban a két berendezés nevét egymással sokszor keverik.

Elengedhetetlen, hogy mindig a megfelelő szivattyú típust válasszuk a nekünk szükséges feladatra. Ha nem így teszünk, azzal tönkre is mehet az adott gép, a gyártó pedig a rendellenes használat miatt elutasíthatja a garanciális kérelmünket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük