Az Amazon a YouTube-ot is támadja

Az Amazon a YouTube-ot is támadja

Újabb szakaszba lépett az Amazon és a Google közötti háború, ezúttal a domain regisztráció lett fegyverként bevetve. Az Amazon több olyan nevet is bejegyeztetett, melyek tartalmazzák az AmazonTube és OpenTube szavakat.

Pár héttel korábban egy másik körben a boltóriás már regisztrálta az AlexaOpenTube.com, az AmazonAlexaTube.com és AmazonOpenTube.com domain neveket, az OpenTube.com pedig már 1998 óta a tulajdonában volt. Ezek a lépések azt vetítik előre, hogy az Amazon egy új YouTube-konkurens beindítását dolgozik, mellyel a YouTube egyeduralmára törne.

Kitiltások oda-vissza

Az ellenségeskedés nem most kezdődött, s az üzleti érdekek ütközése miatt robbant ki. Az Amazon és Google is kifejlesztette saját otthoni szórakoztató asszisztenseit, amelyek Amerikában nagyon elterjedté váltak. Ilyen eszköz például az Amazon Echo, mely egy okoshangszóró, s hanggal irányítva képes zenés podcasteket közvetíteni az internetről, vagy különféle adminisztratív tevékenységeket segíteni. Ennek újabb fejlesztése az Amazon Echo Show, mely már képernyővel is rendelkezik, s fő funkciója a videóhívások vagy YouTube videók megjelenítése.

Az okostévék piacára az Amazon a Fire TV szériával lépett be, mely szintén főleg az internetről származó tartalom megjelenítését végzi. Természetesen a tartalom jelentős részét ez esetben is az ingyenesen használható YouTube videók teszik ki.

A Google okoshangszóróját a Google Home néven dobta piacra, míg az internetes tartalom okostévéken és házi hi-fi rendszereken való megjelenítését a Chromecast nevű termékével lehet irányítani. Utóbbi az egyik legjobban fogyó termékké vált az Amazon boltfelületén, amit az Amazon nehezen tolerált.

A harc első lépéseként az Amazon letiltotta az videós tartalmakat áruló boltját, az Amazon Prime-ot a Google Chromecastról, így az előfizetők nem tudták megnézni a kifizetett videókat a Google okos termékein. Ezután következett a Google Chromecast és Home kitiltása az Amazon piacteréről, megszabadulva a jól fogyó konkurenciától.

Erre már a Google is lépett, s mivel az emberek az Amazon okostermékein főleg YouTube videókat néznek, kitiltotta ezen megjelenítőket a YouTube hálózatáról. A legrosszabbul a vásárlók jártak, hiszen hirtelen eltűnt az addig megszokott ingyenes tartalom.

Mindkét multi egymást hibáztatta. Az Amazon szerint a Google figyelmeztetés nélkül tiltotta ki az Echo Show termékekről a YouTube-ot. A Google viszont arra hivatkozott, hogy az Amazon rosszul jelenítette meg a YouTube felületét a termékein, ezáltal rossz felhasználói élményt okozott.

A boltóriás a tiltásra válaszul meglepőt lépett, megkerülte a blokkolást, s beépítette a YouTube webes szolgáltatását az Echo termékére, amiről a Google csak a hírekből értesült. A videószolgáltatás így újra elérhetővé vált az Amazon Echo Show-n, míg a Google újra le nem tiltotta, most már a webes szolgáltatás használatát is. Emellett bejelentette, hogy hamarosan elérhetetlenné teszi a népszerű videómegosztóját az Amazon okostévéjén, a Fire TV felületén is.

Az Amazont szorítja az idő, hiszen a termékeinek vásárlói tartalom nélkül maradtak, az Amazon Prime nem tudja pótolni a YouTube-ra feltöltött irdatlan mennyiségű videót. A Google-nek viszont elég kivárnia, hiszen a YouTube megléte önmagában vonzó annyira, hogy a Fire TV-s vásárlók áttérjenek a Google termékeire.

Hamarosan kiderül, mi lesz a következő lépés, egy YouTube-klón beindításával az Amazonnak azt is el kell érnie, hogy az eredeti videómegosztóra zúduló hatalmas mennyiségű felhasználói videó egy része a saját videómegosztójára kerüljön.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük